Statsbudsjettet – SV: – Særdeles svakt

Publisert av: Aslak Owren Publisert: 16. oktober 2024
Oppdatert: 16. oktober 2024
Lesetid: ca. 2 min

– Skal vi klare å følge opp arbeidet med sannhets- og forsoningskommisjonens rapport, trengs det en langt sterkere satsing på samisk språk, kultur og helse enn dette.

Det sier SV:s stortingsvararepresentant fra Sør-Trøndelag, Hilde Marie Gaebpie Danielsen.

Sametinget hadde forventet en økning på 300 millioner kroner som skulle brukes til å rette opp urett etter fornorskningspolitikken.

I tillegg til en økning på 20 millioner kroner, som Sametinget allerede er lovet etter forhandlinger mellom regjeringspartiene og SV, foreslår regjeringen 3 millioner kroner til samiske språksentre.

Regjeringen foreslår også at Sametinget får 4,1 millioner kroner til å dekke husleie for det samiske nasjonalteatret Beaivváš, og 4 millioner kroner til utgifter i forbindelse med sametingsvalget.

Og i likhet med andre offentlige institusjoner får Sametinget dekket prisvekst på 3,6 %.

Danielsen reagerer på at de samiske språksentrene nå kun ser ut til å få en økning på 150.000 kroner hver.

– Dette gir ingen rom for noen form for et språkløft, sier hun.

Hun mener regjeringens budsjettforslag er særdeles svakt, og null i bevilgninger til oppfølging av den nevnte rapporten er noe SV kommer til å følge opp i budsjettforhandlinger med regjeringen.

– Nok en gang viser de at de ikke prioriterer den samiske befolkningen, og overlater ansvaret for de samiske sakene til SV. Vi skal nå inn i budsjett forhandlinger, og vi vil selvsagt være den voksne i denne forhandlingen, sier Danielsen.

Totalt foreslår regjeringen 1,7 milliarder kroner til samiske formål, men mesteparten av disse bevilgningene er øremerkede midler, og går til andre samiske formål enn Sametinget.

Hilde Danielsen. Vara til Stortinget fra Trøndelag SV, og nestleder i Samepolitisk råd
SV sin vararepresentant til Stortinget fra Sør-Trøndelag, og nestleder i Samepolitisk råd – Hilde Marie Gaebpie Danielsen.
Samepolitisk forum - logo. SV oversatt til nord-, lule,- og sør-samisk.